Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Laplace transzformáció

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
664
Adja meg a Laplace transzformáltat, ha f(t) = t/2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ez könnyen levezethető, ha tudod, hogy a Dirac-delta Laplace-transzformáltja 1, illetve hogy az időtartománybeli integrálás `s`-sel való osztásnak felel meg. Tehát:

1. A Dirac-delta Laplace-transzformáltja 1.
`\mathcal{L}{delta (t)}=1`

2. A konstans függvény (pontosabban az egységugrás) a Dirac-delta integrálja, tehát:
`\mathcal{L}{u (t)}=\mathcal{L}{int_0^t delta(tau) d tau}=1/s`

3. A `g(t)=t` függvény az egységugrás integrálja, tehát:
`\mathcal{L}{g (t)}=\mathcal{L}{int_0^t u(tau) d tau}=1/s^2`

4. A Laplace-transzformáció lineáris, tehát:
`\mathcal{L}{f (t)}=\mathcal{L}{g(t)/2}=(\mathcal{L}{g(t)})/2=1/(2s^2)`



Egyébként a Wolfram Alpha is tud Laplace-transzformálni:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=laplace+transform+of+t%2F2
0