Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika házi feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3061
Egy állomásról egymás után két óra különbséggel két vonat indul. Első óránként 48, a második óránként 60 km-t halad. Hány óra múlva éri utol a második vonat az elsőt?

A Sopron és a Tatabánya közötti utat 72km/h sebességgel 20 perccel több idő alatt lehet megtenni , mint 84km/h sebességgel . Milyen hosszú a két város közötti út?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A távolság ugyanannyi, az idő viszont az egyik esetben legyen x óra, a másik esetben x-2 óra

Ekkor: s=v·t,
v₁·t₁=v₂·t₂
48·x = 60 (x-2)
Ez x-re megoldva: 12x = 120, x= 10 óra

ellenőrzés:
A 48-as 10 óra alatt 480 km-t tesz meg, a 60-as 10-2=8 óra alatt szintén 480 km-t tesz meg.

b, Szintén a két út megegyezik, az egyik ideje x óra, a másiké x-`1/3` óra.
84·(x-`1/3`) = 72x -> összevonjuk, stb 12x= 28 -> x=`7/3` óra.
Nekünk az út kell, ami 72·`7/3` = 168 km = 84 · 2
1