Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!Fizika házi!

294
A feladat az volt hogy egy golyót kell legurítani az asztalról és hangfelvételre felvenni a gurulást +az esést.3 szor végeztem el a mérést hogy mikor érkezett le a golyó a földre az asztalról . 2,73 mp ,3,7 mp ,3,26 mp. Az asztal 69 cm magas és 102 cm hosszú. Ki kell számolni a g=? -et.Sajnos nem nagyon értem !
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az asztal hossza nem lesz érdekes. A sebesség se, hogy milyen gyorsan gurítod.

A hangfelvétel arra kell, hogy megmérd, milyen hosszú ideig van CSÖND. Amikor gurul az asztalon, annak hangja van, aztán amikor esik lefelé, az csöndes, majd amikor leér a földre, annak megint hangja van rövid ideig. Az esés idejét kell a hangfelvételről pontosan megállapítani (gondolom valamilyen számítógépes hangfile-szerkesztő programmal, ott nagyon pontosan lehet látni a csend idejét.) Olyan 370..380 millisec körüli értéket fogsz kapni ideális esetben, szóval jóval kevesebbet 1 másodpercnél. Millisec pontossággal kellene látni a hanghullámból, hogy hol van a csönd, hogy elég pontosan jöjjön ki a `g`.

A gurítás sebessége azért nem számít, mert attól csak az függ, hogy milyen messze esik le az asztaltól. Az esés idejét csak az asztal magassága és a `g` határozza meg:
`h=1/2·g·t^2`
Mivel tudod `h` értékét és megmérted `t`-t, kiszámítható a `g`.
Módosítva: 5 éve
0