Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kup feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
706
Egy 10cm magas kup nyilasszoge 60° ...mekorra kup felszine?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha a kúpot kettévágod, akkor láthatod, hogy egy egyenlő oldalú háromszöget kapsz, amelynek ismerjük a magasságát. Ebből ki tudjuk számolni a háromszög egyik oldalának hosszát, ami egyrészt a kúp alkotója, másrészt a kúp alapjának az átmérője. A rajzon ott a derékszögű háromszög, melyben r² + 10² = (2r)². Ebből a=r= `10/(√3)` .

A kúp felszine: r²π + rπa = 2r²π = `200·π/3` cm².
Módosítva: 7 éve
1