Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek felvételi feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
4229
Mama pogácsát sütött és egy üzenő levélben kérte gyermekeit hogy igazságosan osztozzanak rajta. Anna előként ért haza, megette a pogácsák harmadát majd szakkörre ment. Béla másodikként hazaérve megette a tálcán lévő pogácsák harmadát és edzésre ment. Ezután érkezett Cecil aki szintén csak a tálcán lévő pogácsák egyharmadát fogyasztotta el így 8 darabot hagyott.
a, Hány pogácsát evett Cecil?
b, Hány pogácsát evett meg Béla?
c, Hány pogit sütött a nagyi?
d, Az összes pogácsának hányad részét ette meg Béla? Nekem az x=9 lett nektek?
Ui; nektek hány pontos lett a matek felvételi hogyan készültetek rá?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Volt x pogácsa.
Anna megevett `x/3`-ot. Maradt `2*x/3` pogi. Béla megette a harmadát, azaz `2*x/9`-et. Akkor eddig elfogyott (`x/3` + `2x/9`) = `5x/9`. Maradt `4x/9`.
Cecil megette a maradék harmadát, azaz `4x/27`-et. Akkor eddig elfogyott (`x/3` +`2x/9` + `4x/27`) = `19x/27`. Maradt `8x/27` pogácsa, ami 8 darab. Ebból x = 27

a, Cecil 4x/27 pogácsát evett meg, ami 4*27/27 = 4
b, Béla megevett `2x/9` pogácsát, ami 2*27/9= 6
c, x=27
d, `2x/9`, azaz a két kilencedét ette meg.
1