Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometriai optika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
649
Sziasztok, tudnátok segíteni ezeket megoldani? Elég buta vagyok ezekhez, viszont muszáj lenne megoldanom. Köszönöm.

1. Egy 0,9 m magas oszlop kiáll a 68,4 cm mély medencéből. Milyen hosszú az oszlop árnyéka a medence alján, ha a fénysugarak a függőlegessel 53,4º-ot bezárva érkeznek a vízfelszínhez, és a víz levegőre vonatkozó törésmutatója 1,346?

2. Egy 0,74 m fókusztávolságú lencsétől 1,443 m távolságra 18 cm magas tárgyat helyezünk el. Milyen magas lesz a kép?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, fizika, Optika, lencse, törésmutató, geometriaioptika, fókusztávolság
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.
Az árnyék hossza x+y
`x/(21,6) = ctg α` ⇒ `x = 21,6·ctg(53,4⁰)`

Snellius - Descartes törvényéből
`sin α/(sin β) = n` ⇒ β meghatározható `sin β = sin α/n = sin (53,4⁰)/(1,346)`

y pedig a lenti háromszögből adható meg ( a függőlegessel bezárt szög β)
`tg β = y/(68,4)` ⇒ `y = 68,4 · tg β`

Így íz árnyék hossza:
`21,6·ctg(53,4⁰)+68,4 · tg β` és tudjuk, hogy `sin β = sin α/n = sin (53,4⁰)/(1,346)`

2. feladat
`f=0,74 m`
`t=1,443 m`
`T=18 cm`
A leképezés törvényéből:
`1/f = 1/t + 1/k`
`k=(t·f)/(t-f)`
a nagyítás `N=k/t vagy K/T`
vagyis `N=f/(t-f)`
és a kép nagysága
`K=N·T = K·f/(t-f)`

Remélem nem bénáztam valahol :-)
Módosítva: 7 éve
0