Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek felvételi feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
4377
Levente hétfőn elköltötte a zsebpénze felét, kedden a maradék harmadát, szerdán a megmaradt pénze negyedét és így 300 Ft-ja maradt.
a, Mennyi pénze maradt keddről szerdára?
b, Mennyi pénze maradt hétfőről keddre?
c, mennyi pénze volt eredetileg?

Ui; aki ezt érti, akkor a szöveges feladatoknak a felvételin mi a taktikája? Persze minden ember másképp számolja ki, de hogyan álljak neki? Először az egyenletet kell felirni jol es utana pedig kiszamolni, de van valami időtakarékos módja ami egyszerűbb megoldás vagy nincsen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ennek a feladatnak 2 félén állhatsz neki: egyenlettel vagy visszafele számolással.

Egyenlet:
Legyen a zsebpénze `x`.
Hétfőn elkölti a felét, tehát keddre marad `1/2x pénze`
Kedden a hétfőn maradt pénzének elkölti a harmadát, tehát a kétharmada marad: `(1/2x)*2/3`
Szerdán ennek elkölti a negyedét, tehát a három negyede marad a keddi pénzének: `((1/2x)*2/3)*3/4`
Szerdán a költés után ennyi pénze marad, ami 300 ft.
`1/2x*2/3*3/4=300`
`1/4x=300`
`x=1200`
Innen kiszámolgathatod a különböző napokra.

Visszafele számolás:
300 forintja maradt csütörtökre. Ez a szerdára maradt pénz 3/4-e, mert 1/4-et költött belőle el. Ez alapján szerdára 400 forintja maradt.
Ez a keddre maradt pénz 2/3-a, mivel 1/3-ot költött el belőle. Ez alapján a keddre maradt pénz 600 forint.
Ez az eredeti pénz fele, mivel hétfőn a felét költötte el a pénzének. Ez alapján az eredeti pénz 1200 forint.

A feladat egyértelműen a 2. megoldás felé vezet, mivel időben visszafelé kérdezi a maradék pénzeket.

A szöveges feladatoknak a legnehezebb része a megértés. Miután felfogtad, hogy mit kérdez a feladat, megnézheted, hogy ehhez mit ad meg, hogy megtaláld. Ki kell szűröd a szövegből a lényeges információt. Néha még a kérdések is segítenek a megoldásban, mint például itt. Ennél nagyon konkrétabban nem hiszem, hogy lehet mondani taktikát, mivel rengeteg félék lehetnek a feladatok.
0

Én egy nagyon egyszerű, gyors és érthető módszert találtam. Bontsd fel! Pl. Az eredeti zsebpénz az x
Ha elköltötte a felét akkor elköltött 1:2 et és maradt 1:2 az egy kettednek elköltötte az 1:3-át maradt 2:3-ad a 2:3nak elköltötte az 1:4-ét és maradt 3:4 ami=300 akkor ha 3:4= 300 1:4=?—>300:3=100 theát 1:4 az 100
Akkor a kettőt összeadjuk (100+300) ez a 2:3 (visszafele kell haladni) ha a 2:3 az 400 akkor az 1:3=400:2=200
Ezek után ezeket is összeadjuk 200+400=600 ez nekünk az 1:2 és a 2:2 az 2*600=1200 és ez lesz az összes
Remélem érthető
0