Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szivattyús számítás

Főoldal » Középiskola » Fizika
524
Valaki megtudná csinálni a 7-es feladatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, fizika, térfogat, szivattyú, munkapont, jelleggörbe, dugattyú, fordulat
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A, Először kiszámoljuk a henger térfogatát Vhenger=`(d^2·π/4)·l` Az adatokat célszerű SI-ben, így nagyot nem tévedhetsz. A fordulatszámmal megszorozva megtudjuk hogy percenként mennyi vizet szállít a szivattyú, ezt még 60-nal szorozva megkapjuk az első kérdésre a választ.
B, A kapott eredménnyel elosztjuk a 2,5-öt, megtudjuk, hogy mennyi idő alatt telik meg a tartály (órában, ha szükséges, át kell váltani).
C,
Manometrikus szállítómagasság:

P= Q·H·`\rho`·g -> H= kiszámítható Q: térfogatáram (m³/s-ban)

H = `(p₂-p₁)/(\rho·g)` -> nyomáskülönbség számítható
0