Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
895
Janka tulipánt ültetett 14 negyzetmeterre 336 darabot.
a, mekkora terület jut egy tulipánhagymának?
b, Hány tulipánt ultethetne el a 25 negyzetmeteres kiskertbe?
d, mekkora terulet kellene 3000 tulipanhoz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
a)
Ha 336 tulipánnak 14 négyzetméter kell, akkor 1 tulipánnak ennek a 336-od része, ami 14/336. Ezt egyszerűsítheted 14-gyel, és azt kapod, hogy egy tulipánnak 1/24 m² kell.

b)
Ha egy tulipánnak 1/24 m² kell, akkor hány tulipánnak kell 25 m², átfogalmazva hány darab 1/24 m²-es terület van 25 m²-ben (nem véletlen van az osztásnak bennfoglalás neve is). Hányszor van meg 1/24 a 25 m²-ben: `{25}/{1/24}`-szer, ami `25*24=600`

c)
Ha 1 tulipánnak 1/24 m² terület kell, akkor 3000-nek 3000-szer annyi. `1/24*3000=3000/24=125 m^2`
0