Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hullámmozgások

Főoldal » Középiskola » Fizika
618
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mivel elég fáradt vagyok, ezért csak képleteket meg alap logikát fogok írni.

1)
0.77 métert tesz meg T periódusidő alatt. Egyenes vonalú egyenletes mozgásból v=s/t -> t = s/v
=> periódusidő = hullámhossz/sebesség

2)
200 Hz az 200 hullám/másodperc. 1 hullám hossza a hullámhossz, tehát a hullám sebessége v=frekvencia*hullámhossz
Innentől megvan a sebességed, és kiszámolod, hogy mennyi idő alatt ér el a hullám oda meg vissza egyenes vonalú egyenletes mozgással.

3)
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6r%C3%A9s_(hull%C3%A1m)#Hull%C3%A1mt%C3%B6r%C3%A9si_t%C3%B6rv%C3%A9ny

Behelyettesítesz a képletbe és megoldod a törési szögre. A hullám a beesési és a törési szög különbségével térül el. c1 és c2 a sebességek a különböző anyagokban. Az ábra mutatja, hogy melyik szögekről van szó, jól nézd meg, hogy ezekkel számol-e.

4)
https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%BAr#Az_alapfrekvencia
A második képletet keresed a sebesség meghatározásához. Rendezd át v-re. Ha megfelezed a húrt, a sebesség ugyanaz lesz, mint előbb, de a hossz a felére csökken. Ugyanezzel a képlettel számolhatod vissza a frekvenciát.

6)
https://hu.wikipedia.org/wiki/Interferencia
pl. a kétrés-kísérlet és Davisson–Germer-kísérlet, ami elemi részecskék hullám tulajdonságát igazolja.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Doppler-effektus
pl. vöröseltolódás, föciből akár vörös háttérsugárzás néven is vehettétek (azt hiszem mi így vettük). Ha jól emlékszem ezzel is (vagy csak ezzel?) lehet bizonyítani az univerzum tágulását.

5)
http://www.puskas.hu/diak_erettsegi/anyagok/Fizika_2007/temak/09_mechanikai_hullamok/temakor.htm


EDIT: A másik feladatsornál a feladatok majdnem ugyanezek, csak mások a számok. Egyedül a 4-es különbözik, ahol a hosszúságra kérdez rá a frekvencia helyett, de ekkor csak arra kell rendezned, és nem a frekvenciára.
Módosítva: 7 éve
0