Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Törtek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
457
(6-3•5/6)-(3-1/2)=?
4/3•(16-2(5+3/2))=?
11/15-13/35=?
(5/6+2/9)•(24/5+(7/20-7/8)=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
(6-`3*5/6`)-(3-`1/2`) = (6- `15/6` )-( `5/2` ) = ( `21/6` )-( `5/2` ) = `7/2` - `5/2` = `2/2` = 1

`4/3` · (16-2·(5+`3/2`)) = `4/3`·(16-`26/2`) = `4/3*3` = 4

`11/15` - `13/35` = `77/105` - `39/105` = `38/105`

(`5/6` + `2/9` )·(`24/5` + (`7/20` - `7/8`) = (`15/18` + `4/18`)·(`192/40` + `14/40` - `35/40`) = `19/18` · `171/40` = `19²·3²``/`(2⁴·3²·5)=`361/80`
1

Ha esetleg az utolsónál osztás van a két zárójel között, akkor `19/18` / `171/40` = 19·3²/ (19·2⁴·3²·5) = `1/80`
1