Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek

492
Oldjuk meg x-re a következő egyenleteket:
1. y=-e^(x-3)+2
2. y=log₃(-x+2)+1
3. y=-2lnx+1
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Na akkor most ezekhez egy kis magyarázat:
1)
`y=-e^{x-3}+2`
`y-2=-e^{x-3}`
`2-y=e^{x-3}`
Na és akkor itt jön a lehet-hogy-nem-olyan-tiszta rész. A természetes logaritmus azt jelenti, hogy ez az `e` nevezetű szám hányadik hatványa az adott szám. Mivel ennek az `e` számnak az `x-3`-adik hatványa `2-y`, felírhatod, hogy:
`\ln(2-y)=x-3`
Innentől újra egyszerű mérlegelvet használhatsz
`\ln(2-y)+3=x`

2)
`y=\log_3(-x+2)+1`
`y-1=\log_3(-x+2)`
Na itt a fordítottját játsszuk el. A 3-as alapú logaritmus azt kérdezi, hogy a számom 3 hanyadik hatványával egyezik meg. Mivel `-x+2` 3 `y-1`-edik hatványa, ezt leírhatod:
`3^{y-1}=-x+2`
`3^{y-1}-2=-x`
`2-3^{y-1}=x`

3)
`y=-2*\ln(x)+1`
`y-1=-2\ln(x)`
`{1-y}/2=\ln(x)`
Itt ugyanúgy az `\ln(x)` azt kérdezi, hogy `e` hanyadik hatványa `x`.
`e^({1-y}/2)=x`

Még így utólag eszembe jutott: ha esetleg felmerülne benned, `\ln` azonos `\log_e`-vel (és amikor csak annyit látsz, hogy `\lg` akkor az `\log_10`-et jelent). Ha valamennyire tudsz angolul, akkor itt egy 8 perces videó, ami a hatványozást, gyökvonást és logaritmust mutatja be: https://www.youtube.com/watch?v=sULa9Lc4pck

EDIT: Utolsó utáni gondolat: x-es y-os egyenletek megoldásánál könnyen tudod ellenőrizni magadat, hogy mindenhol jó lépést végeztél-e, ha a kezdeti egyenlőséged és a kapott egyenlőséget valami grafikon-rajzoló programmal kirajzoltatsz (mondjuk desmos.com/calculator). Ha a két grafikon egymásra fekszik, akkor a két egyenlőség ugyanazt mondja. Ha nem, akkor valamit elhibáztál az átalakításokban. Megkeresheted, hogy melyik lépésben, ha beírod a lépéseidet, és megnézed, hogy melyik után változik meg a grafikon. Ekkor tudod, hogy ott valamit elrontottál.
Módosítva: 5 éve
0