Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyek ezek a képletek?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2161
Add meg a derékszögű háromszög befogóihoz tartozó súlyvonalak hosszára vonatkozó képleteket, ha a befogók hossza a és b!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Súlyvonal: Háromszög csúcsát a szemközti oldal felezőpontjával összekötő szakasz.
ABC derékszögű háromszög (derékszög a C csúcsnál) Ha a B pontot összekötöd az a befogó felezőpontjával akkor egy derékszögű háromszöget kapsz, melynek befogói b, a/2, átfogója pedig sb (B csúcshoz tartozó súlyvonal) Pitagorasz tételből: sb^2=b^2+(a/2)^2 azaz sb= b^2+(a/2)^2 
Ugyanígy A ponthoz tartozó súlyvonal behúzásával szintén egy derékszögű háromszög, melynek befogói a, b/2, átfogója pedig sa. Pitagorasz tétel miatt sa= a^2+(b/2)^2 
2