Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Törtek egyszerűsítése szorzatá alakítással

Főoldal » Középiskola » Matematika
520
Mi a végeredmény?
(x+y)²-a²/x+y+a
A / jel törtvonal akar lenni
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
`{(x+y)²-a²}/{x+y+a}` Gondolom ennek az egyszerűsítése a kérdés.
Van az az azonosság, hogy `a^2-b^2=(a+b)(a-b)`
Ez alapján felbonthatod a számlálót:
`(x+y)²-a²=((x+y)+a)*((x+y)-a)=(x+y+a)(x+y-a)`

`{(x+y+a)(x+y-a)}/{x+y+a}=x+y-a`

Persze mindennél feltételezzük, hogy `x+y+a\ne 0`, mert akkor a tört értelmezhetetlen lenne, hiába ad az egyszerűsített kifejezés megoldást.
1

Azt hiszem, a kérdező nem figyelt arra, hogy a törtvonal zárójelet pótol:
0