Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika

Főoldal » Középiskola » Fizika
582
Az állandó gyorsulással induló gépkocsi a hatodik másodperc alatt 5.5m utat tesz meg. Mekkora a gyorsulása és mekkora utat tesz meg a tizedik másodperc alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Biztos kapsz majd "hivatalos" megoldást is képletekkel, én nem szokásos módon oldom meg. A másikat fogadd majd el megoldásként :)

Az állandó gyorsulású mozgásnál az azonos időközönként megtett utak úgy aránylanak egymáshoz, mint az egymást követő páratlan számok. Tehát
1. mp 1
2. mp 3
3. mp 5
4. mp 7
5. mp 9
6. mp 11 ez az 5.5 m
7. mp 13
8. mp 15
9. mp 17
10. mp 19 ez pedig akkor `(19)/(11)·"5,5"\ m` vagyis 9,5 m.
Módosítva: 7 éve
1

A hatodik másodperc alatt megtett út a 5 másodperc és a 6 másodperc időpontok alatt megtett utak különbsége. `s=1/2a*t^2` Ebbe behelyettesíted az időket.
`5.5=1/2a*6^2-1/2a*5^2=1/2a*36-1/2a*25=1/2a*11`
`5.5=1/2a*11`
`11=11a`
`a=1 {m}/{s^2}`

Ugyanígy ez a 9 és a 10 mp alatt megtett utak közötti különbség
`s=1/2a*t^2=1/2*1*10^2-1/2*1*9^2=19=19/2=9.5\ m`

EDIT: Javítottam!
Módosítva: 7 éve
1