Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos 3 oldalú hasáb

Főoldal » Középiskola » Matematika
1796
Számítsd ki a szabályos háromoldalú hasáb felszínét és térfogatát, ha magassága 9 cm, és a hasáb palástjának területe 54 cm².
Valaki segítsen légyszi, beteg voltam, nem nagyon vágom ezt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szabályos háromoldalú hasáb alapja egy szabályos háromszög. A felszine tehát két szabályos háromszögből és három téglalapból áll. A téglalapok egyik oldala a háromszög oldala, a másik a háromszög oldalhosssza. A három téglalap területe 54 `cm^2`, akkor egy téglalapé 18 `cm^2`, akkor a háromszög oldalának hossza 2 cm.
A felszinhez már csak a két háromszög területe kell.
Tháromszög=`a^2*sin60 / 2`
Felszín = 54 + `2*Tháromszög

Térfogat = Alapterület * magasság = Tháromszög*m
0