Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Salamon 18 várat úgy osztott szét a fia között, hogy minden fia annyi várat kapott, mint a fiuk számának kétszerese

Főoldal » Középiskola » Matematika
653
Salamon 18 várat úgy osztott szét a fia között, hogy minden fia annyi várat kapott, mint a fiuk számának kétszerese. Hány vára volt a királynak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Hát, gondolom 18 vára volt, mármint ha annyit osztott szét, akkor gondolom annyi volt.
De azt hiszem, hogy itt inkább a fiai száma a kérdés. Ehhez pedig fel kell írnunk a várak szétosztásának egyenletét. Legyen a fiainak száma `a`, ekkor minden fia `2a` mennyiségű várat kapott, azaz `18 = a*2a`, átrendezve: `18 = 2*a^2`.
Leosztunk `2`-vel: `9 = a^2`, és gyököt vonunk: `3 = a`.
A királynak 3 fia volt.
0

Másik megoldás; mivel mindegyik fia ugyanannyi várat kapott, ezért a fiúk száma osztója a 18-nak.

18 osztói: 1, 2, 3, 6, 9, 18, ennyi fia lehet Salamonnak. Ha így van, akkor ezek kétszerese lett kiosztva egyénenként, tehát minden fia 2, 4, 6, 12, 18, 36 várat kapott. Ezekből megmarad a 2, a 4 és a 6, ezeket kell a fiúk számával megszorozni, így kapjuk a 2, 8 és 18 számokat. Nekünk a 18 kell, ehhez 6 várat osztott ki minden fiának, és összesen 3-an voltak.
0

A mondat szerint egy fia volt. Ha több lenne, akkor a fiai között osztogatta volna a várait, nem a fia között (Akkor viszont nem szétosztotta, hanem nekiadta).
'Fiuk számának kétszerese' : Salamonnak és a kedves nejének a fia. Ha több fia lenne, itt is többesszám szerepelne (mondjuk: fiúk).
Az, hogy hány vára volt, nem derül ki, csak az, hogy mennyit osztott szét. Ez a kérdés inkább tűnik nyelvtaninak, mint matematikainak, vagy rosszul emlékszel a feladatra.
0