Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek stazalekszamitas 7-es

Főoldal » Általános iskola » Matematika
989
Egy 5200ft os aru arat 25%-kal csokkentettek majd az igy kapott arat emeltek 30%-kal.hogyan valtozott az ara a 2-szeres valtoztatassal?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Amikor ár leszállítás van, akkor ezt a képletet kell megoldani:
`5200-5200*25%=5200(1-0.25)=5200*0.75=3900 (Ft)`
Amikor emelik, akkor ezt:
`3900+3900*30%=3900(1+0.3)=3900*1.3=5070 (Ft)`
Így a változás az eredetihez képest:
`5070/5200=0.975 => 0.975=97.5% `
Ami azt jelenti, hogy az eredeti árat `2.5%`-kal csökkentették!
2

A kérdés arra megy ki, hogy lásd, csökkentették először ugyan az árat, de utána hiába emelték százalékosan jobban, még így is az eredeti ár alatt maradt a termék ára.
1