Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fordított arányosság

Főoldal » Középiskola » Matematika
629
Sziasztok. Kérem valaki segítsen ebben a feladatban, mert ma nem voltam órán, mert tánc előadáson voltam, és nem nagyon értem a feladatot. Köszönöm szépen a segítséget. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Két mennyiség akkor egyenes arányos, ha hányadosuk állandó és akkor fordítottan arányos, ha szorzatuk állandó.
Ha koordináta rendszer szeretnéd elképzelni (talán úgy könnyebb), akkor az `y = x` egyenes arányos, mivel `y/x = 1`. Az `y = 1/x` pedig fordítottan arányos, mivel `x*y = 1`.
Hogy konkrét példát is mutassak, nézzük meg a b)-t.
1. b) Amikor krumplit veszel, akkor az ár általában kilógrammonkénti, azaz `1` kg-ért `x`-et fizetsz, akkor `2` kg-ért `2x`-et, `a` kg-ért `a*x`-et. Ebből látszik, hogy hányadosuk állandó: `(a*x)/a = x`.
1. a)-ra azt mondanám, hogy nincs arányosság, mivel nem attól függ, hogy mennyit fizetsz, hogy mennyi villankörtéd van, hanem hogy mennyi üzemel (fogyasztás után fizetsz).
1. c) pedig értelmezéstől függ. Gyanítom, hogy a készítő úgy értette, hogy ha internetezel, akkor az nem tanulás, szóval nem fogsz többet tudni, és minél többet netezel annál kevesebbet tanulhatsz (=szerezhetsz tudást). Ezért gondolom ez lenne a fordított arányosság.
(Azért nem sorban néztem, mert jobban szerettem volna bemutatni egy arányosságos példán. Erre pedig a b) volt a megfelelő.)
Módosítva: 7 éve
1