Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fordított arányosság

395
Sziasztok. Kérem valaki segítsen ebben a feladatban, mert ma nem voltam órán, mert tánc előadáson voltam, és nem nagyon értem a feladatot. Köszönöm szépen a segítséget. :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Két mennyiség akkor egyenes arányos, ha hányadosuk állandó és akkor fordítottan arányos, ha szorzatuk állandó.
Ha koordináta rendszer szeretnéd elképzelni (talán úgy könnyebb), akkor az `y = x` egyenes arányos, mivel `y/x = 1`. Az `y = 1/x` pedig fordítottan arányos, mivel `x*y = 1`.
Hogy konkrét példát is mutassak, nézzük meg a b)-t.
1. b) Amikor krumplit veszel, akkor az ár általában kilógrammonkénti, azaz `1` kg-ért `x`-et fizetsz, akkor `2` kg-ért `2x`-et, `a` kg-ért `a*x`-et. Ebből látszik, hogy hányadosuk állandó: `(a*x)/a = x`.
1. a)-ra azt mondanám, hogy nincs arányosság, mivel nem attól függ, hogy mennyit fizetsz, hogy mennyi villankörtéd van, hanem hogy mennyi üzemel (fogyasztás után fizetsz).
1. c) pedig értelmezéstől függ. Gyanítom, hogy a készítő úgy értette, hogy ha internetezel, akkor az nem tanulás, szóval nem fogsz többet tudni, és minél többet netezel annál kevesebbet tanulhatsz (=szerezhetsz tudást). Ezért gondolom ez lenne a fordított arányosság.
(Azért nem sorban néztem, mert jobban szerettem volna bemutatni egy arányosságos példán. Erre pedig a b) volt a megfelelő.)
Módosítva: 5 éve
1