Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 8. osztály (a nyomás)

Főoldal » Általános iskola » Fizika
2041
A hidraulikus sajtó egyik dugattyújának a keresztmetszete 10-szer akkora keresztmetszetű, mint a másik dugattyú.

a, 15 N erővel nyomuk a kisebb keresztmetszetű dugattyút. Mekkora erő hat a nagyobb keresztmetszetű dugattyúra?
b, Az általunk végzett munka 200 J. Mekkora munkavégzés történik a nagyobb keresztmetszetű dugattyún?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Nyomás
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A Pascal-törvény miatt a nyomás állandó, tehát:

`p_1=p_2`

`F_1/A_1=F_2/A_2`

`F_1/A_1=F_2/(10A_1)`

`F_2=10F_1=150\text{N}`



A munka pedig az energiamegmaradás miatt szintén 200 joule. (Az erő ugyan tízszeresére nő, viszont az elmozdulás tizedrészére csökken.)
1