Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2086
Egy kétjegyű szám számjegyeinek összege 13. Ha a számot 12-vél elosztjuk akkor a hányados a szám utolsó szám jegyében egyezik meg A maradék ennél 2 vel kisebb.
E T E szám
U
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A szám: ab

értéke: 10·a+b

Számjegyek összege 13: a+b=13

Hányados 12-vel osztva 'b': 10a+b = 12b+m

Maradék ennél 2-vel kevesebb: m = b-2


10a+b = 12b+b-2

10a+2 = 12b

mivel a+b=13 → a=13−b

10(13−b)+2 = 12b

130 − 10b + 2 = 12b

22b = 132

b = 6

a = 7


Vagyis a szám a 76
3