Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szimmetrikus háromszög magassága

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2342
Sziasztok, valaki esetleg tudna segíteni, hogy hogyan lehet kiszámolni a szimmetrikus háromszög magasságát, illetve a többit,b-t és a-t.
Így van írva a feladat:
a, a=12 cm b=10cm ma=?
b, a= 0 cm b=? ma=8 cm (gondolom itt nincs válasz mert az a csúcs nem lehet 0 cm?)
c= a=? b=13,5cm ma=10.8cm

Igazából a levezetés lenne a fontos, de ha megoldani is segítetek, akkor azt is nagyon köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szimmetrikus (egyenlő szárú) háromszög esetében az alaphoz tartozó magasság az alapélt felezi. Így 2 darab derékszögű háromszöget kapsz, amire a pitagorasz tétel felírható.
Pitagorasz-tétel: egy derékszögű háromszög átfogója, azaz a derékszöggel szemben lévő oldal négyzete egyenlő a 2 másik oldal (azaz a befogók) négyzetösszegével.
Ha 'a' és 'b' a befogók, és 'c' az átfogó, akkor a[hatvány]2[/hatvány]+b[hatvány]2[/hatvány]=c[hatvány]2[/hatvány]
Tehát az a) feladat esetében
a=12cm, b=10cm
ma2=10[hatvány]2[/hatvány]-6[hatvány]2[/hatvány]
ma= 64 
ma=8cm

b)
Ha elképzeled háromszögként, akkor egyértelmű, hogy egy 8 cm-es vonalról van szó, így az a-hoz tartozó magasság (ma) is 8cm. Van egy olyan szabály, hogy egy háromszög egyik éle sem lehet hosszabb, mint a másik két él összege.

c)
a=?; b=13,5cm; ma=10,8cm
Ugyan az, mint az a) feladat, csak a helyet az ma van megadva.
 13,52-10,82 =a/2
a/2= 65,61 
a=16,2 cm
2