Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kinematika

Főoldal » Középiskola » Fizika
558
A fékező autó sebessége 60m útszakaszon a felére csökken. Mekkora utat tesz még meg megállásig?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
60 méter az út szakasz. :D
Annak a fele 30 méter, ahol belassul, de ez az információ haszontalan.
Még 30 métert fog megtenni.
-4

`s_t={v_0+v_t}/2*t`
Ez a fő képelt, amit itt használni fogok.

1. állapot: a kocsi lelassult a sebessége felére.
Mivel a pillanatnyi sebesség egyenesen arányos az idővel, a felére lelassult kocsi fele annyi ideje megy, mint a teljesen lelassult. Legyen a teljes lelassulás ideje `t`.
`60\ m ={v_0+{v_0}/2}/2*t/2=3/4 v_0*t/2`

2. állapot: a kocsi megállt.
`s={v_0+0}/2*t={v_0*t}/2`

Az első állapotnál rendezgetheted még egy kicsit a képletet:
`60\ m=3/4 v_0*t/2`
`60\ m=3/4 *{v_0*t}/2`
Itt észreveheted, hogy `s`-nek megvan a képlete ebben. Ezt behelyettesítheted:
`60\ m=3/4*s`
`4/3*60\ m=s`
`s=80\ m`
A autó 80 méter alatt áll meg teljesen.

EDIT:
Nem olvastam, hogy "még meg".
Ebben az esetben a 80 méterből 60-at már megtett, tehát még 20 van hátra.
Ez a matematikusabb magyarázat, horza válasza pedig remekül láttatja, hogy geometrikusan miről van szó.
Módosítva: 7 éve
0