Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ládát húzunk vízszintes talajon, mekkora a gyorsulás?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1349
Ha egy 4kg tömegű ládát vízszintes talajon 20N erővel csúsztatunk (húzunk) és a súrlódási együttható 0,2, mekkora lesz a láda gyorsulása?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, láda, súrlódási együttható, tömeg, gyorsulás,
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Az `m=4\ kg`-os test `F = m·g=40\ N` erővel nyomja a talajt, ezért a súrlódás maximális nagysága `F_s=µ·F="0,2"·40\ N=8\ N`

Ha 8 N-nál kisebb erővel húzzuk, mondjuk 5 N-nal, akkor a súrlódási erő szintén 5 N lesz ellenkező irányba, ezért az erők eredője nulla, nem mozdul el.

Ha 8 N-nál nagyobb erővel húzzuk, mondjuk 20 N-nal, akkor a súrlódási erő a maximális 8 N lesz csak. Ennek iránya ellentétes a húzóerő irányával, tehát az eredő erő a két erő különbsége: 12 N. Ez az erő gyorsítja.

Newton II. törvénye:
`m·a = F_"eredő"`
számold ki a gyorsulást.
0

Fénysebesség
-1