Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika szögszámítás

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2135
A szögszámítás ilyen formában nem nagyon értem, nagyon megköszönném annak aki elmagyarázná.
(képet csatoltam!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
szögszámítás
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
β=(180-α)/2=75⁰
A CDE háromszög C csúcsánál levő szög is 75⁰-os.
2β+γ+ε= 360 -> ε= 75⁰

Az ABE háromszög A csúcsánál levő szög nagysága 60⁰ és a háromszög egyenlő szárú, tehát a háromszög egyenlő oldalú, a többi szöge is 60⁰.
Az ACE háromszög egyenlő szárú, E csúcsánál levő szöge 75⁰, akkor ε=75-60= 15⁰
1

Örülök, hogy kaptál egy jó választ. Ha "látni" is szeretnéd a megoldást:
https://www.geogebra.org/m/jrea8yby
2

`\epsilon`-ra és `\beta`-ra valóban jónak tűnik ez a megoldás. De a `\mu` szögnek nem így kéne kijönnie.

Először, azt még nem tudod, hogy `A` csúcsnál mekkora szöge lesz a négyszögnek. Továbbá `AE` oldalról sem tudsz nagyon semmit.
Azt viszont tudod, hogy `BCE_{\triangle}` egyenlő szárú, és tudod, hogy a csúcsszöge `70°+\epsilon=75°+75°=150°`, tehát az alapon fekvő szögeinek nagysága (amiből az egyik `\mu`):
`\mu={180°-150°}/2=15°`
Itt azt veheted észre, hogy CE és BE metszéspontjánál derékszög lesz (`180°-\mu-\epsilon=90°`), tehát a két szakasz derékszögben metszi egymást (M pontban). Ezután azt mondhatod, hogy BM=ME, mert BMC egybevágó MCE-vel (a szögeik megegyeznek és egy oldaluk egyenlő hosszú, mert két egybevágó háromszög ugyanazon oldalai).

Mivel az AC derékszögben felezi EB-t, már kimondhatod, hogy a két szakasz végpontjai által meghatározott négyszög egy deltoid.
1