Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika kivalasztas

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
666
A feladat:
Hanyfelekeppen oszthatunk ki 20 ember ( 9 ferfi ´es 11 no) kozott 3 kulonbozo
dijat, ha egy ember csak 1 dijat kaphat? Hany esetben lesz a dijazottak kozott
ferfi?

Az elso resze a feladatnak megvan hogy 20 alatt a 3 - felekeppen.
Azonban hany esetben lesz a dijazottak kozott ferfi?

Koszonom a segitseget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, kombinatorika, kivalasztas
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

5
Azt gondold végig, hogy hány esetben lesz a három díjazottból 1 férfi, 2 férfi, 3 férfi. Ha még sem menne szólj.
0

A megoldas (20 alatt a 3) - (11 alatt a 3) ?
Vagyis az osszes esetbol kivonom a rossz esetek szamat, igy megkapom hogy hany esetben lesz ferfi dijazott?
Módosítva: 7 éve
0

Egy nagyon hasonlo feladat:
Egy kozgyulesen 30-an vannak jelen. Hanyfelekeppen lehet kivalasztani 1
levezeto elnokot es 2 ellenorzo tagot, ha senki sem lehet egyszerre levezeto elnok
es ellenozro tag is?

Erre megoldasul az jott ki nekem hogy: (30 alatt az 1) * (29 alatt a 2). Ez helyes, igaz?

Koszonom a segitseget!
Módosítva: 7 éve
0

Ha a három közül egyik férfi:
Az ugye tiszta, hogy 9 férfiból 9 féleképpen tudod ki kiválasztani azt az egyet. Ehhez jön hozzá a (11 alatt a 2) nő. és ugye a kettő szorzata lesz a megfejtés: 55*9=495
Ha három közül 2 férfi:
(9 alatt a 2) *11 =396
Ha mindhárom férfi:
(9 alatt a 3)=84
A három rész összege lesz a 2. kérdésre a válasz!
495+396+84=975
1

Egy ember egy díjat kaphat, tehát, ha valaki kap egyet, már nem kaphat mégegyet.
Ezáltal: 20 x 19 x 18 --> 20!
Ebből a nőket kivesszük.
20! : 11! Vagyis 20! : 10! x 11 (egyszerűsítés) 2! : 11
(Remélem jól emlékszem, nem most volt már.xD)

-1