Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kőkemény fizika feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
1925
Eldobunk egy testet ferde hajítással, úgy, hogy 30 méter magasra; és 100 méter messze menjen.
A hajítás szögét, illetve kezdősebességét kell kiszámítani.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A mozgást két részre bontjuk.
Függőleges felfelé és vízszintes hajításra.
Függőleges hajítás:
h = v·t-`g/2`·t2
továbbá tudjuk, hogy a test addig emelkedik, míg
v - g·t =0
ez utóbbiból t=`v/g`
a fenti egyenletbe behelyettesítve:
h = `v`·`v/g` - `g/2`·`(v²)/(g²)` = `(v²)/(g²)` - `(v²)/(2·g)`=`(v²)/(2·g)`
v= 2·h·g 
`v∼24,5 m/s`
`t=v/g=24,5/10`=2,45 s.
Ez a felfelé út. lefelé szabadon esik a test:
`h=g/2·t²`
ebből az idő
`t²=(2·h)/g` vagyis t= 6 ∼2,45 s

Érdekesség az emelkedés és a lesés ideje megegyezik.

A függőleges mozgás ideje: 2,45+2,45=4,9 s

Így vízszintesen akkora sebességgel kell elindítani a testet, hogy ez idő alatt pont 100 m-t tegyen meg.
Egyenes vonalú egyenletes mozgást végez vagyis `v=s/t`
`v=(100 m)/(4,9 s) =20,4 m/s`
A kezdősebesség a két sebesség vektori eredője:

v² = v2függőleges+v2vízszintes
v= 24,5²+20,4² =31,88 m/s

szög:
tg α = vfüggőleges/vvízszintes= `(24,5)/(20,4) = 1,2`
α = 50,18⁰


Módosítva: 7 éve
2