Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
592
Légyszíves elküldenétek ennek levezetését/ megoldását?
Köszönöm!!!:)
A B10 - és feladat g, h, i!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
B10)
g)
`36/14*7/12+16/18*27/24` tudunk egyszerűsíteni mind az első szorzásban, mind a második szorzásban!
`((3*12)/(2*7))*(7/12)+((2*8)/(2*9))*((3*9)/(3*8))=3/2+(2*3)/(2*3)` Mivel a második tag `6/6=1`, így azt azonnal átírhatom `2/2`-re!
`3/2+(2*3)/(2*3)=3/2+2/2=(3+2)/2=5/2=2.5`
h)
`(36/14)*(7/12+16/18)*(27/24)` a zárójelen belül közös nevezőre hoznék, a két szorzatos tagot pedig egyszerűsíteném.
`18/7*9/8*((7*3+2*16)/36)=((2*9)/7)*(9/(2*4))*(53/36)=9/7*9/4*53/36=1/7*9/4*53/4=(1*9*53)/(7*4*4)=477/112`
i)
`(36/14)*(7/12+16/18*27/24)` végezzük el a zárójelen belüli szorzást, összeadást, egyszerűsítést!
`(18/7)*(7/12+8/9*9/8)=(18/7)*(7/12+1)=18/7*(7+12)/12=((3*6)/7)*(19/(2*6))=(3*19)/(7*2)=57/14`
-1