Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Modularis hatvanyozasnal a helyes modszer?

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
841
A feladat a kovetkezo:
Egy RSA-kodban p = 73; q = 151; e = 11; d = 5891. A nyilvanos kulccsal
kodolva az 5 uzenetet kapjuk. Mi volt az eredeti uzenet?



(Feladat megoldasa kis nehezseget okozott mivel a d eleg nagy szam, 5891..igy az 5-ot 5891. hatvanyra kellett emelnem, majd megneznem hogy mennyi maradekot ad 73*151-el.)

Nekem 6875 jott ki megoldasnak, ez jott ki az 5, 5891. hatvanyanak. Helyes az eredmeny? Illetve a modszer ahogy megoldottam? Valaki utana szamolna?

Nagyon koszonom!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
RSA, moduláris hatványozás
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
73*151-el elosztva*)
0

Helyes a megoldásod. Itt van például egy online app, ami tetszőlegesen nagy számokkal tud dolgozni:
https://apfloat.appspot.com/
Ezzel magad is le tudod ellenőrizni az eredményt, csak írd be, hogy mod(5^5891,11023).


Egyébként nem feltétlenül kell nagyon nagy számokkal számolni, a moduláris hatványozásra vannak egyszerű algoritmusok, pl. ez:
https://en.wikipedia.org/wiki/Modular_exponentiation#Left-to-right_binary_method

Ezt megírtam MATLAB-ban, mellékeltem képként. Ez is azt a kimenetet adja, amit kaptál.
1