Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mekkora a terulete?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
634
Egy viragoskert alakja derekszogu trapez,amelynek alapja 23m es 16m, egyik szogenek merteke 45fok
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, 7. osztály, mértan
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha megnézed a képet, akkor látod, hogy a trapézt egy téglalapra és egy háromszögre lehet bontani. A háromszög egy derékszögű háromszög, aminek egyik szöge 45°. Ez azt jelenti, hogy a másik szöge is 45° (a belső szögeinek összege 180°). Mivel 2 szöge is 45°-os, ezért ez a háromszög egyenlő szárú, tehát az `m` oldala is 7 méter hosszú.

A téglalap területe a két szomszédos oldalának szorzata. `T_{\text{téglalap}}=16*7=112\ m^2`
A derékszögű háromszög területe a két befogója szorzatának fele. `T_{\triangle}={7*7}/2=24.5\ m^2`
A trapéz területe ennek a kettőnek az összege. `T_{\text{trapéz}}=112+24.5=136.5\ m^2`
0