Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kit csapnak be a számok?

Főoldal » Középiskola » Matematika
753
Sziasztok. Kérlek segítsetek ebben a három feladatban, mert ez az anyag valahogy kimaradt az általános iskolából. Nagyon megköszönném, ha valaki segítene.

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A feladatokból úgy látom, hogy a kerekítés a téma, és a lehető legnagyobb és legkisebb valódi értékek a kérdések. Javíts ki, ha tévedtem. Még annyi így általánosan, hogy akkor kerekítünk felfele, ha az érték az egység legalább felénél van, és értelemszerűen akkor lefele, ha az érték nincs az egység felénél. (Ez a mondat még kicsit nekem is zavaros, de majd a feladatokból látni fogod, hogy mire gondolok)

1)
Az egyik oldalt (`a`) 13,2-nek mértük. Mivel ez a kerekített érték, a valódi érték legalább 13,15 (ekkor már felfele kerekítesz, mert eléri a félutat 13,1 és 13,2 között) de kisebb 13,25-nél (ha elérné, már ezt is felfele kéne kerekíteni, ezért nem érheti el).
A másik oldal (`b`) hasonló logikával `24.45\le b < 24.55`

Ahhoz, hogy megkapd a terület lehető legkisebb értékét, a két oldal lehető legkisebb értékeivel kell számolnod. `T_{min}=13.15*24.45=321.5175`
Hasonlóan a legnagyobb területnél a legnagyobb oldalakkal (de emlékezz, hogy az oldalak nem érhetik el ezt az értéket, így a terület sem, ennél csak kisebb lehet):
`T_{max}=13.25*24.55=325.2875`

`T_{min}\le T < T_{max}`
`321.5175 \le T < 325.2875`

2)
Az üzemi feszültség az azt jelenti, hogy azon a feszültségen üzemeltethető. Ennek a minimum értéke `230V-10%=230V-(230V*0.1)=230V-23V=207V`
A maximum értéke hasonlóan a maximum `230V+23V=253V`

b)
A teljesítményt a gép 5%-os hibahatárral mutatja, így a valódi feszültség a mutatotthoz képest lehet 5%-kal több és kevesebb is.
Eszerint a teljesítmény legalább `1480W-5%=1480W-(1480W*0.05)=1406`
Legfeljebb pedig `1480W+5%=1480W+(1480W*0.05)=1554`

3)
A percet kerekíthettük 27-re 26 perc 30 mp-től egészen 27 perc 30 mp-ig (ami már nincs benne). Az átlagsebesség lehet 18,65 km/h-tól 18,75 km/h-ig (ami már szintén nics benne).

A lehető legkevesebb távolságot a legkevesebb idő alatt a leglassabban tette meg.
`s_{min}={26.5}/{60}\ h*18.65{km}/{h}={19769}/{2400}\ km` (tudom, nagyon szép szám)
A lehető legnagyobb távolságot a legtöbb idő alatt a legnagyobb sebességgel tehette meg.
`s_{max}={27.5}/{60}\ h*18.75{km}/{h}={275}/{32}\ km`

`s_{min} \le s < s_{max} `

`{19769}/{2400}\ km \le s < {275}/{32}\ km`
1