Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1631
Az alumínum sűrűsége 0 ° C-on 2,7 kg/dm3 vonalas hőtágulási együtthatója 2,4.10-5 1/°C.Mekkora lesz a sűrűsége, ha forrásban lévő vízben van?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ha a lineáris hőtágulási együttható `α`, akkor a térfogati `β=3α`
`β=3·"2,4"·10^(-5) 1/(°C)`

Vagyünk mondjuk `V=1\ dm^3` alumíniumot. Ez éppen `m="2,7"\ kg`.
Ha `ΔT=100` fokkal megemeljük a hőmérsékletét, akkor ennyivel nő a térfogata:
`ΔV = V·β·ΔT`
`ΔV = 1\ dm^3·"7,2"·10^(-5)1/(°C)·100\ °C=...\ dm^3`
A végső térfogat ennyi lesz:
`V_2=V+ΔV=...\ dm^3`
A végső sűrűség pedig:
`ρ_2=m/V_2=...\ (kg)/(dm^3)` számold ki.
0