Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

S.O.S síkgeometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1208
Egy festő szabályos 8 szög alakú képkeretbe szeretné rámáztatni egy képet.
A keret külső oldalai 50cm hosszúak , maga a keret 5 cm széles .
Hány m2 vászon fér el a keretben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A nyolcszög területe 8 egyenlő szárú háromszögből tevődik össze, amiknek az alapja egy oldal, a két szára pedig a köré írható kör sugarai. Egy ilyen háromszögnek a csúcsszöge a `{360°}/8=45°` (mivel 8 egybevágó háromszögről beszélünk, és mindegyiknek ugyanakkora lesz a csúcsszöge). Az egyik ilyen háromszögben kell majd számolni.

Ha berajzolod a háromszög alaphoz tartozó magasságát, akkor az két egybevágó derékszögű háromszögre bontja. Ebben a háromszögben ismered az összes szöget (22.5, 90 és ezek alapján 67.5 fok). Ismered a rövidebb befogót is (50/2=25). Ezek alapján kiszámolhatod a háromszög magasságát, mivel `\text{kotangens}=\text{melletti}/\text{szemközti}`.
`\ctg\ 22.5°*25=1/{\tan 22.5°}*25\approx60.36`

A keret ebből levesz 5 cm-t, így a háromszög magassága, amibe csak a vászon lesz, az 55.36 cm. Ebből kiszámolhatod ennek a vászon-háromszögnek a rövidebb befogóját.
`\tan 22.5*55.36=22.93`
A vászon derékszögű háromszögem egyik befogója 22.93, a másik 55.36, így a területe a kettő szorzatának a fele. De a nagy háromszög 2 ilyen derékszögűből áll, és 8 darab van belőle, így a vászon-nyolcszög területe `2*8*{22.93*55.36}/2=10155.24\ cm^2`
0