Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hőtan, rövid magyarázattal

Főoldal » Középiskola » Fizika
539
2. Egy orvosi fecskendő végét befogva a hengerben lévő levegő térfogatát 40%-ára préselik össze. Mekkora lesz a levegő nyomása ha a légnyomás 10⁵ Pa?
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Feltételezzük, hogy az összenyomást nem túl gyorsan hajtjuk végre, így a hőmérséklet a két állapotban azonos. Ekkor használható a Boyle–Mariotte-törvény:

`p_1*V=p_2*0.4V`
`p_2=p_1/0.4=10^5/0.4=250000\text{Pa}=250\text{kPa}`
0