Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
974
10°C hőmérsékleten 1000 m hosszú vas és rézhuzalat vágnak le. ALFA VAS=1,2.10-5 1/°C , ALFA RÉZ=1,8.10-5 1/°C. MEKKORA A HOSSZÚSÁGKÜLÖNBSÉG 25°C-on?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
A vas megnyúlása:

`\Delta L_\text{vas}=\alpha_\text{vas}*L*\Delta T=1.2*10^-5*1000*15=0.18\text{m}`

A réz megnyúlása:

`\Delta L_\text{réz}=\alpha_\text{réz}*L*\Delta T=1.8*10^-5*1000*15=0.27\text{m}`

Tehát a vas 18 centit, a réz pepdig 27 centit nyúlik, vagyis a hosszúságkülönbség `27-18=9` centi lesz.
1

Nemtudom, de paprikáskrumpli lesz az ebéd
-2