Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
1662
1. Egy biztonsági szeleppel ellátott gáztartály szelepe 350 kPa túlnyomás esetén nyílik ki. 25 °C hőmérsékleten tartályba a túlnyomás 200 kPa. Mekkora a bezárt gáz hőmérséklete, amikor a biztonsági szelep működésbe lép? (A légnyomás értéke: 10⁵ Pa)
Előre is köszi!:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A túlnyomás azt fejezi ki, hogy a külső légnyomásnál mennyivel nagyobb a nyomás. Tehát `T_1=25\text{°C}=298\text{K}` hőmérsékleten a nyomás `p_1=300\text{kPa}`. A szelep akkor nyit ki, amikor a nyomás `p_2=450\text{kPa}`. A kérdés az, hogy ehhez mekkora `T_2` hőmérséklet tartozik.

A térfogat állandó, tehát használható a második Gay-Lussac-törvény:

`p_1/T_1=p_2/T_2`

Kifejezve a keresett hőmérsékletet:

`T_2=p_2/p_1*T_1=450/300*298=447\text{K}=174\text{°C}`
0