Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
1040
Egy alumínum csövön először 16°C-os vizet, azután 100°C-os vízgőzt vezetnek át. ALFA ALUMÍNIUM=2,4.10-5 1/°C. Hány százalékkal nőtt meg a cső hossza?
Hány százalékkal változott meg a cső keresztmetszetének hossza? Valaki letudná vezetni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A cső kezdeti hosszát nem ismerjük, ez legyen `L`. A megnyúlás:

`\Delta L=\alpha_\text{Al}*L*\Delta T=2.4*10^-5*L*(100-16)=L*2.016*10^-3`

Azaz kb. 0.2%-kal nő meg a cső hossza.

A cső lineáris méretei 0.2%-kal nőttek, azaz 1.002-szeresére változtak. A kétdimenziós méretek ennek négyzetével változtak, azaz `1.002^2~~1.004`-szeresére nőttek. Tehát a b) kérdésre az a válasz, hogy 0.4%-kal nőtt a cső keresztmetszete.
0