Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. kinematika

Főoldal » Középiskola » Fizika
614
Ezt az oldalt a 2. feladattól a 6. feladatig kellene megoldanom, beteg voltam amikor feladták.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
2)
A fordulatszám az azt mutatja meg, hogy hányszor teszi meg a teljes fordulatot adott időegység alatt. Itt például 16 s egy kör, tehát mondhatnád azt, hogy a fordulatszám `1/16 1/s`, mert a kör akkora részét teszi meg egy másodperc alatt. Azonban szokás percet is használni időegységként. Ilyenkor ha másodpercben van megadva a periódusidő, 60-at kell osztanod vele 1 helyett (60-szor annyi kört tesz meg egy perc alatt, mint egy másodperc alatt). `n=60/16 1/{min}=3.75 1/{min}`

A szögsebesség megegyezik a fordulatszám `2\pi`-szeresével, mivel azt adja meg, hogy hány kört tesz meg adott időegység alatt, hanem azt, hogy mekkora szöget (radián!) tesz meg adott időegység alatt (és ugye egy fordulat az `2\pi` radián nagyságú szög). Itt szokás másodpercet használni. `\omega=2\pi*n=2\pi*1/16 1/s=\pi/8 1/s`

Ez azt jelenti, hogy a körpálya kerületén halad, azaz a kerületi sebességet keressük. Ehhez meg kell határozni először is a kerületet, ami körpálya miatt `2r\pi=d\pi\approx25.12`. Miután az kör kerületét egyenletes nagyságú sebességgel járja végig, használhatod az egyszerű `\text{út}/\text{idő}` képletet, ahol az út a kör kerülete, az idő pedig a periódusidő. `v_{k}={2r\pi}/T={25.12\ m}/{16\ s}= 1.57 m/s`

Itt nagyjából leírtam a logikát, amivel mindent ki lehet számolni. A többi feladatnál nem leszek (valószínűleg) ilyen részletes, mivel ezek általában ugyanazok a számolások, csak más számokkal.

3)
`r=150\text{ millió km}=1.5*10^{8}\ km`
`T=365.25\text{ nap}=365.25*24\ h=8766\ h`
`v_{k}=\frac{2r\pi}{T}=\frac{1.5*10^8*2*\pi}{8766}\approx 107460.64 {km}/h`

4)
`d=135\ m`
`T=30\text{ min}=0.5\ h=1800\ s`
`\omega=2\pi*n=2\pi*1/T={2\pi}/{30\text{ min}}\approx 0.21\frac{1}{min}`
(Én itt legjobb belátásom szerint percet választottam egységnek, mivel a másodperc annyira kicsi értéket ad. Még talán órát is választhattam volna)
`v_{k}={d\pi}/{T}=14.13{m}/{min}`
(Itt észreveheted, hogy a szögsebesség és a kerületi sebesség között gyakorlatilag egy sugár szorzó a különbség, ami valóban igaz, de kicsit más képet társítok a kettőhöz (valószínűleg nem csak én). A szögsebességet egy ívként képzelem el, amit amit megtesz. A kerületi sebességet egy a kerületre az adott pontban merőleges sebességvektorként, amivel tovább haladna, ha megszűnne a körmozgás. Tehát igaz, hogy csak egy szorzó a különbség, de a kettő vizuálisan mást jelent.)

5)
(most látom, hogy itt félig meddig felhasználhatod az előbbi lábjegyzet-gondolatot)
`v_{k}=\omega*r\Rightarrow r=\frac{v_{k}}{\omega}`
`r_{1}={3{m}/{s}}/{1.5\ s}=2\ m`
`r_{2}={6{m}/{s}}/{1.5\ s}=4\ m`
A két sugár különbsége 2 méter lesz.
(Itt az is jól látszik számszerűen, hogy állandó szögsebességnél a kerületi sebesség egyenes arányosságban áll a sugárral)

6)
Ez a feladat legyen a kihívás, hogy ezek alapján megértetted-e az egyenletes körmozgást. Ha ezzel a feladattal kapcsolatban is felmerülnek még kérdéseid, szívesen válaszolok rá kommentben vagy üzenetben, de szerintem ha sikerül megértened az előbbi feladatok alapján, akkor meg tudod oldani :)
1