Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi SOS!!!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
533
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A paralelogramma átlói felezik egymást. A vektorok összegzését valószínűleg paralelogramma-módszerrel ismered, tehát azt tudod, hogy az egyik átló a vektorok összege. A különbségből azt is tudhatod, hogy a másik a két vektor különbsége.

Ha elnevezed a csúcsokat úgy, hogy a két vektor A-ból induljon ki, akkor K pont `\vec{AC}` közepén lesz (az átlók felezik egymást).

Ha ezt lerajzolod, akkor látod, hogy K-ból C-be `\vec{KC}=\frac{\vec{a}+vec{b}}{2}` vektor mutat.
A-ba ennek a 180°-kal való elforgatottja mutat, azaz a -1-szerese. `\vec{KA}=-1*\frac{\vec{a}+vec{b}}{2}`

(Eddig nem igazán számított, hogy melyik oldal melyik vektor, de én úgy veszem, hogy AD oldal a vektor és AB oldal b vektor)
`\vec{BD}=\vec{a}-\vec{b}` (b végpontjából mutat a végpontjába)
K ismét az átló közepén helyezkedik el, tehát `\vec{KD}=\frac{\vec{BD}}{2}=\frac{\vec{a}-\vec{b}}{2}`
`\vec{KB}`, ahogy a másik átlónál is, `\vec{KD}` -1-szerese. `\vec{KB}=-1*\vec{KD}=-1*\frac{\vec{a}-\vec{b}}{2}=\frac{\vec{b}-\vec{a}}{2}`

8)
Matekórán lehet, hogy vettétek azt a képletet, hogy `T_{\Delta}=a*b*\sin\gamma`, tehát a két oldal és a bezárt szög szorzata. Ezt átrendezheted `\sin\gamma`-ra, és utána abból visszaszámolhatod a szöget.

Ha nem vettétek, akkor rajzold fel a háromszöget és benne az egyik ismert oldalhoz tartozó magasságot. Ekkor létrejön egy derékszögű háromszöged, amiben ismered az átfogót (a másik ismert oldal), és a keresett befogóval (magasság) szembeni szöget. A szinuszt pont ennek a kiszámolására tudod használni (`a=c*\sin\alpha`). Utána behelyettesíted a "háromszög-terület=oldal*(hozzá tartozó magasság)" képletbe a magasságot, és megkapod a fentebb leírt területképletet.
0