Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sósav magnézium

Főoldal » Középiskola » Kémia
613
Hány cm3 standard állapotú hidrogéngáz keletkezik 200gramm 15 tomegszazalekos sósavból magnézium segítségével?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
200 g az oldat, 15 tömegszázalékos, azt jelenti, hogy a HCl tartalma 200 *15 / 100 g, 30 g. A sósav moláris tömege 36,5 g/mol, kiszámoljuk, hogy az hány mól valójában 30/36,5 = 0,82 mol.

Mg + 2 HCl = MgCl2 + H2

0,82 mol HCl-ből 0,41 mol hidrogéngáz fejlődik.

Standardállapot: 1 mol anyag 24,5 dm3.
0,41 mol anyag : 0,41 * 24,5 = 10,045 dm3, azaz 10045 cm3 hidrogéngáz fejlődik.
1