Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális és Logaritmus függvénye

Főoldal » Középiskola » Matematika
971
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Függvény* véletlen előbb kuldtem el >< fontos lenne péntekig adhatom be, előre is köszönöm a válaszokat:)
0

0

Az egyik függvényt leírtam, részletesen elmagyarázva minden feltételt, hogy hogyan lehet őket meghatározni.

f(x)=2^x:
Értékek:
x=1: f(x)= 2
x=2 f(x)=4
x=0 f(x)=1
x=-1 f(x)=1/2
x=-2 f(x)=1/4
Értelmezési tartomány: Az kell megnézni, hogy milyen x értékek helyettesíthetők be az egyenletbe: x∈R, mert bármilyen számot be lehet írni x helyére
Értékkészlet: Itt azt kell megnézni, hogy y milyen értékeket vehet fel. Az ábrán is látható, hogy y közeledik a 0-hoz, de nem éri el, és negatív értéket nem vesz fel. Ez minden exponenciális függvényre igaz, mert nincs olyan kitevő, amelyre egy számot emelve 0-t vagy negatív értéket kapnánk.
Zérushely: Itt az f(x)=0 egyenletet kell megoldani x-re. De az előbb leírtam, hogy ennek az egyenletnek nincs megoldása, azaz nincs zérushely.
Szélső érték: Az ábráról tudod megnézni, hogy van e olyan pont, amelynél nagyobb/kisebb értéket nem vesz fel a függvény. Ekkor abban a pontban maximum/minimum van. Az értékét a függvény ábrájáról le tudod olvasni. Ebben az esetben látható, hogy nincs szélső érték, mert az egyik irányban mindig egyre nagyobbak lesznek az értékek, a másik irányban pedig egyre kisebbek.
Ennek egy speciális esete a lokális szélső érték. Ez azt jelenti, hogy nem minden függvényértéknél nagyobb/kisebb egy érték, de a közelében igen. http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/matematika/matematika/matematika-9-osztaly/fuggvenyjellemzok-szelsoertek/fuggvenyek-jellemzoi-szelsoertek
Itt találsz egy ábrát róla, csak helyi maximum/minimumként van írva. Mindkét kifejezést lehet használni.
Jelen esetben nincs ilyen érték
Korlátosság: Ha van egy érték ami fölé nem megy a függvényérték: felülről korlátos,
Ha van egy olyan érték amely alá nem megy a függvényérték, akkor alúlról korlátos. Ha mindkettő igaz rá, akkor korlátos. Az értékek, egyre közelebb lesznek a 0-hoz, de nem éri el a nullát, és negatív számot sem vesz fel, ezért alulról korlátos.
Folytonos: Ez csak annyit jelent, hogy meg tudod e rajzolni a függvényt úgy, hogy nem emeled fel a tolladat. Ha igen, akkor folytonos, ha nem (mert szakadás van a függvényen) akkor nem folytonos. Ebben az esetben a függvény folytonos.
Páros függvény: Ha szimmetrikus az y tengelyre. Ez akkor lehetséges ha f(-x)=f(x). Jelen esetben ez a feltétel nem teljesül, mert 2^2=4≠2^-2=1/4
Páratlan függvény: Ha szimmetrikus az origóra. Ez akkor lehetséges ha f(-x)=-f(x). Előbbi alapján ez a feltétel sem teljesül.
Menete: Balról jobbra nézed a függvényértékeket, és ha egyre nőnek, akkor szigorú monoton nő, ha pedig egyre csökkenek, akkor szigorú monoton csökkenő. Ez számítással is ellenőrizhető.
Veszel két számot x<y ha f(x)<f(y) akkor nő, ha pedig fordítva akkor pedig csökken. Itt egy fontos szabály: a függvény ott tud menetet váltani ahol maximuma/minimuma (vagy lokális maximuma/minimuma) van.
Ebben az esetben a függvény szigorúan monoton nő, mert
1<2 és 2^1=2<2^2=4
0