Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Négyzetgyökvonás, valaki elmagyarázná?

Főoldal » Középiskola » Matematika
489
(3√32-√8+2√48+√12-5√3)*(√242+2√8-√50-√27-√12)

Előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
négyzetgyökvonás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A gyökjel alatti számot alakítod át egy olyan szorzattá, ahol az egyik tag négyzetszám.
Tehát például az első tag `3*sqrt(32) = 3*sqrt(2*16) = 3*sqrt(2*4^2) = 3*4*sqrt(2) = 12*sqrt(2)`.
A második tag: `sqrt(8) = sqrt(2*4) = sqrt(2*2^2) = 2*sqrt(2)`.
Amikor ezt elvégezted minden tagra, akkor megnézed, hogy tudsz-e összevonni tagokat. Az első két elem esetében lehetséges, mivel mindkettő `sqrt(2)`-vel van beszorozva: `12*sqrt(2)-2*sqrt(2) = 10*sqrt(2)`.
Amikor már nem tudsz összevonásokat végezni zárójelen belül, akkor elvégzed a szorzást. A szorzás elvégzése után lehetnek gyökök, amik eltűnnek: `sqrt(2)*sqrt(2)=sqrt(2*2)= sqrt(2^2)=2`, de az is lehetséges, hogy egy-egy tagban megmarad a gyökjel: `sqrt(2)*sqrt(3) = sqrt(2*3)=sqrt(6)`.
1