Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, a hang

Főoldal » Középiskola » Fizika
2216
A tengervízben 1500 m/s sebességgel terjedő ultrahanggal mérik meg a tenger mélységét. A kibocsátott hang 3 másodperc múlva érkezik vissza a lehorgonyzott kutatóhajóra. Milyen mély a tenger? Mekkora időkülönbséget mérnek ugyanitt, ha a hajó 36 km/h sebességgel halad?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Ha 3 másodperc alatt ér vissza a hang, akkor a hang 1,5 másodperc alatt ért hajótól a tenger fenekéig, ezt 1500 m/s-mal számolva s = v *t = 1,5 s * 1500 m/s = 2250 m.
A második fele a kérdésnek csak tippelem, a Föld görbülete és a nagy sebességkülönbség miatt nincs különbség (3s).
0

Az első rész megoldása fentebb.
A második rész megoldása:

Az ábrát megnézve érthetővé lesz a megoldás...

Az egyenlet így:
(10t)2+22502=(1500t)2

átrendezés után:
t= 22502/(15002-102
t=1,500033 s
mivel a beérkezés idej duplája ennek, így az idő 3,00067 s
vagyis az eltérés 0, 00067 s

Azért ilyen kicsi az eltérés, mert az ultrahang terjedési sebességéhez képest nagyon kicsi a hajó sebessége.
Módosítva: 7 éve
0