Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segitsetek.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1248
Keresd meg a legkisebb olyan 3jegyű számot , amelynek pontosan 12 osztója van!sorold fel az összes osztóját
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
108 a legkiseb harom jegyu szam ami oszhato 12-vel
0

Egy szám osztóinak számát úgy tudhatjuk meg, hogy
-felírjuk prímtényezős alakban,
-a hatványok kitevőihez hozzáadunk 1-et,
-és az így kapott számokat összeszorozzuk.

Például vegyük a 60-at. A 60 prímtényezős felbontása 2²*3*5, itt a hatványkitevőkhöz 1-et adva a 3, 2 és 2 számokat kapjuk, ezek szorzata 3*2*2=12, tehát a 60-nak 12 osztója van, és nem is nehéz ezeket összeszedni; 1, 2, 3, 4, 5, 6, 10, 12, 15, 30, 60.

Tehát mi egy olyan háromjegyű számot keresünk, amiből ilyen módon 12-t kapunk.
Első körben nézzük meg, hogy a 12-t hogyan tudjuk megkapni szorzatalakban; 12=
12
2*6
3*4
2*2*3, több lehetőség nincs. Ezeket az eseteket vizsgáljuk meg;

1) 12 úgy lehet, hogyha egy darab prím hatványaként felírható, és a kitevő 11. A legkisebb ilyen szám a 2¹¹=2048, ez persze nem négyjegyű, tehát nem lesz jó.
2) 2*6-hoz az kell, hogy az egyik prímtényező kitevője 1 legyen, a másiké 5. Nézzük meg, hogy itt milyen lehetőségeket találhatunk;
2*3⁵=486
Ha növeljük az alapokat, akkor csak nagyobb számokat kaphatunk eredménynek. A vizsgálódást úgy kezdtük, hogy a kisebb prím kitevője volt a kisebb, most nézzük fordítva:
2⁵*3=96, ez túl kicsi
2⁵*5=160
Tehát ha az egyik prím kitevője 1, a másiké 5, akkor a legkisebb szám a 160.
3) 3*4-hez az egyik kitevő 2, a másik 3 kell, hogy legyen;
2²*3³=108, ez már eléggé esélyes ahhoz, hogy a legkisebb ilyen legyen.
Innen egyszerűbb befejezni a feladatot úgy, hogy megnézzük, hogy a nála kisebb számoknak hány osztója van;
100=2²*5², neki 3*3=9 osztója van.
101=101, mivel prímszám, így neki 2 osztója van.
102=2*3*17, tehát neki 2*2*2=8 osztója van.
103=103, ő is prímszám, 2 osztója van.
104=2³*13, így 4*2=8 osztója van.
105=3*5*7, így 2*2*2=8 osztója van.
106=2*53, 4 osztója van
107 szintén prímszám, 2 osztóval.

Tehát valóban a 108 a legkisebb. Osztói: 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12 18, 27, 36, 54, 108

Ehhez azonban az első válasznak semmi köze... Véletlen egybeesés, hogy a keresett szám osztható 12-vel, de ha egy szám osztható 12-vel, akkor nem feltétlenül van 12 darab osztója, elvégre a 12 is osztható 12-vel, mégsincs 12 osztója. De ha például az lett volna a feladat, hogy a legkisebb 8 osztóval rendelkező számot kellett volna megtalálni, akkor a válasz a 102 lett volna, és nem a 104, ami a legkisebb 8-cal osztható háromjegyű szám.
0