Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segitsetek.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
740
Irj számokat az ábra üres négyzeteibe,hogy bűvös négyzetet kapj . (A bűvös négyzet mindhárom sorában, oszlopában és mindkét átlójában ugyanannyi a számok összege)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ha más feltétel nincs, akkor ez lehet egy jó megoldás. Minden sorban, oszlopban és az átlókban is az összeg 63!
`----`
`|25|20|18|`
`----`
`|14|21|28|`
`----`
`|24|22|17|`
`----`
0

Ha a bal felső sarokba x-et írunk, akkor az első sorban az összeg 38+x lesz, ennek fényében következetesen kitölthető a táblázat (lásd melléklet).
Azt látjuk, hogy az egyik főátlót leszámítva mindenhol az összeg 38+x lesz, a kérdéses főátlóban pedig x+(x-4)+(x-8)=3x-12, értelemszerűen ennek egyenlőnek kell lennie a 38+x-szel, tehát:

38+x = 3x-12, ennek megoldása x=25, tehát a bal felső sarokba a 25 kerül, a többi helyre pedig ennek fényében kiszámolható a többi, így azt kapjuk, mint ami az első válaszban látható.
Ezzel azt is sikerült belátni, hogy valójában más megoldása nincs a feladatnak.
1