Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek,7.osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1337
Két szám aránya 5:9
Ha a nagyobb szám 94,4-del nagyobb a kisebbnél, akkor az első és második szám mennyi?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az egyik számot hívjuk `a`-nak a másika `b`-nek! Azt is tudjuk, hogy `a < b`
Így a következőket tudjuk felírni:
I. `a/b=5/9 => 9*a=5*b`
II. `a+94,4=b`
II-t behelyettesítem I-be!
`9*a=5*(a+94,4)` felbontom a zárójelet
`9*a=5*a+472` mindkét oldalból kivonok `5*a`-t
`4*a=472` mindkét oldalt osztom `4`-gyel
`a=118 => b=212,4`
0