Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sin cos feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
579
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha `1.2` méterre van a létra lábainak végétől, akkor a tetejétől `2` méterre van.
a) Tehát ha teljesen szétnyitod a létrát, akkor kapsz egy egyenlőszárú háromszöget, ahol az alap `1.4` méter (ez a lánc), és a szárak `2` méteresek, és jelöljük a létra maximális nyilási szögét `α`-val.
Behúzod a magasságot, ekkor az alap feleződik: `0.7` m, és a szög is feleződik: `α/2`.
Viszont ebben a derékszögű háromszögben a `sin (α/2) = 0.7/2`.
Ezt kiszámolod, visszaszorzód `2`-vel, és meg van a szög.
b) Hasonlóan csináljuk, mint az előbb, behúzzuk a magasságot (jelöljük `m`-mel). Ekkor a szög `12.5° = (25°)/2` lesz. Nekünk a magasságot kell meghatározni, amihez még tudjuk, hogy a létra lábai `3.2` méter hosszúak. Ezekkel pedig egy koszínusszal meghatározzuk a magasságot: `cos 12.5° = m/3.2`.
Módosítva: 7 éve
2