Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek szöveges

Főoldal » Általános iskola » Matematika
807
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
a)
Tudjuk, hogy a busz `7,5 t (=7500 kg)` súlyú "rakományt" tud magával vinni.
Szintén ismert, hogy van `16` ülőhely. Ha `75 kg` egy átlagos utas súlya, akkor mennyi az állóhelyek száma maximum.
`16*75+x*75=7500` `x`-nek hívom az álló utasok számát, elvégzem a szorzást
`1200+75*x=7500` kivonok mindkét oldalból 1200-t
`75*x=6300` osztom mindkét oldalt 75-tel
`x=84`
Úgy is kiszámíthatjuk a feladatot, hogy `7500 kg` a teljes teherbírás. Egy átlagos utazónak `75 kg` a súlya, így máris tudjuk, hogy összességében `100 (7500/75=100)` utas fér fel a buszra. Mivel az ülőhelyek számát elárulta a feladat, így már könnyű az állóhelyek számát megadni `(100-16=84)`.

Mivel minden ember visz magával csomagot is a buszra, így az átlag tömeg `75 kg`-ról `95`-re emelkedett. `(7500 kg)/(95 kg)=78.95` utas (kerekítve `79`), így a `16` ülőhelyet fixnek tekintve `63` állóhely lesz (illetve van) a buszon.
1

b)
Hasonlóan számolunk, mint az előbb.
Tudjuk a lift teherbírását, ami `960 kg`. Így `80 kg`-os átlag tömeggel számolva `12` `((960kg)/(80 kg)=12)` férőhely van a liftben!
Azt is tudjuk, hogy a tervezők `1/3 m^2`-rel számolnak emberenként. Így a liftnek `4 m^2`-nek `(12 fő*1/3 m^2=4 m^2)` kell lennie, hogy beférjenek `12`-en a liftbe
1

c)
A sífelvonó alapterülete: `2 m *3 m=6 m^2`
Télen `1/3 m^2` területet foglal el egy utas, így összesen `6/(1/3) => 6*(3/1) => 18 fő` fér be a felvonóba, aminek így a teherbírása `18 fő *100 kg=1800 kg`
Nyáron ugyan ekkora alapterület mellett `6/(1/5) => 6*(5/1) => 30fő` fér fel a felvonóra, aminek a teherbírása így `30 fő*80 kg=2400 kg`
Tehát, ha télen nyáron használni akarjuk a felvonót, akkor a legalább `2.4 t` teherbírásúnak kell lenni!
1