Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Másodfokú egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
808
Egy 40 méter széles és 60 méter hosszú téglalap alakú virágágyás köré egy séta utat tervezünk. Mekkora legyen ennek az útnak a szélessége, ha azt szeretnénk, hogy az így létrejött kertnek a virágágyás a 80%-át alkossa?

Légyszi a levezetést szeretném. Köszi.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
A 40 méter széles és 60 méter hosszú, téglalap alakú virágágyás területe 40 m * 60 m = 2400 m².
Az úttal övezett virágágyás (a feladatbeli megnevezéssel: kert) területe legyen T.
T 80%-a (azaz 80/100-a) 2400 m².
Tehát:
`T * 80/100 = 2400`
`T * 80 = 240000`
`T = 3000 m²`
Módosítva: 7 éve
0

Megadja, hogy a virágágyás az mekkora `60 m*40 m=2400 m^2`, illetve azt, hogy a kertnek ez alkotja a 80%-át. Kiszámoljuk a kert 100%-át: `2400/0.8=3000`.
Jelöljük a sétaút szélességét `x`-szel, mivel ezt az utat körbe szeretnénk (virágágyás mindkét oldalán lesz út), ezért a teljes kert paramétereit úgy kapjuk, hogy `(2x+60)*(2x+40) = 3000`.
Felbontod a zárójelet, rendezed, és az `x`-re kapsz két értéket, amelyekből kiválasztod a jó megoldást.
0