Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

10.osztály, hőtan

Főoldal » Középiskola » Fizika
2363
1m átmérőjű meteorológiai léggömböt 94,52 g tömegű ismeretlen gázzal töltöttek meg. A gáz hőmérséklete 20⁰C, nyomása 110kPa. Milyen gáz lehet a léggömbben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Legyen a léggömb sugara `r`! Ekkor a térfogat:

`V=(4pi)/3 r^3`

A gáz anyagmennyisége:

`n=(pV)/(RT)=(4pi)/3 (p r^3)/(RT)`

A gáz moláris tömege:

`M=m/n=3/(4 pi) (RTm)/(p r^3)``=``3/(4 pi) (8.314*293.15*94.52)/(110000*0.5^3)``~~``4\text{g}/\text{mol}`

Tehát olyan gáz van a léggömbben, aminek a moláris tömege 4 g/mol. Ez a gáz a hélium.
0